In EnglishFrancaisDeutschPycckuu
« avalehele
FOORUM: Hecuba pärast

vana kala 02.05.2010 - 20:02

HECUBA PÄRAST PÄRAST HECUBAT

Ajalool on kalduvus end korrata oma tumeduses.
1990ndate alguseks lahkusid toonasest Noorsooteatrist mõne aasta jooksul lavastajad Kalju Komissarov, Mati Unt ja Rudolf Allabert.
Mitte ükski teine teater polnud kaotanud lühikese ajaga nii palju lavastajaid.
Ajaloo kordumises lahkusid Linnateatrist viimaste aastate jooksul lavastajad Jaanus Rohumaa, Eva Klemets, Mart Koldits ja Jaan Tätte.
Mitte ükski teine teater pole kaotanud nii palju lavastajaid ja autorit nii lühikese ajaga terve eesti teatri ajaloo jooksul.
Ajalool on õnneks omadus korrata ka helgemat poolt.
Elmo Nüganen tuli omal ajal Ugalast ja Linnateater läks Nüganeni ning Rohumaa tandemiga tõusuteele. Nüüd oli Ugalast tulnud Priit Võigemastil aeg asuda lavastama ja Linnateater jätkab Nüganeni ja Võigemasti tandemiga tõusuteed.
Võigemasti ja Nüganeni saatusejoontes on paraleelid ka jõudmistes lavastajatööle. Nii Nüganen kui Võigemast asusid lavastama mitte enda ambitsioonist vaid suunati lavastama oma õpetajate poolt. Kalju Komissarov ütles lavakas oma õpilasele Nüganenile, et enne ta kooli ei lõpeta, kui on lavastanud diplomitöö. Nii sündis «Tõrksa taltsutus». Nüganeni õpilasena lavaka lõpetanud Priit Võigemast ütles Eesti Päevalehele antud intervjuus, et Linnateatris tehtud lavastused polnud ta enda valikud, vaid anti lavastada.
Nüganeni ja Võigemasti saatusejoontes on paraleelid ka esimestes lavastustes.
Nii nagu Nüganeni üks esimesi lavastusi «Armastus kolme apelsini vastu» valmis näidendina trupitööna, nii ka «Hecuba pärast» tekst sündis etüüdide käigus.
Näidendis on omistatud Indrek Ojari mängitud Näitlejat ümbritsevatele tegelastele need omadused, mida eelarvamuslikult omistatakse näitleja elukutse esindajatele. Kui näitlejate kohta arvatakse, et nad käituvad elus nagu teatris, sest teater on nende elu, siis seekord on kõik teised teatraalsed peale Näitleja. Näitleja satub tänu nendele kõverpeeglis kujutatud olukordadele mitmetesse koomilistesse situatsioonidesse.
Nii nagu apelsinid veeresid päikselise naeruga, nii naerutab ka Hecuba pisarateni ja ausalt öelda polegi vahepealsetel aastatel nii palju naerda saanud. Isegi Baskini komöödiaid võin vaadata piinlikus vaikuses ja ka publiku naer ei nakata.
Foorumis kirjutajate naeratusega kiidetud «Homme näeme» on siinkirjutajal veel nägemata.
Mind ei aja naerma nali nalja pärast vaid naljaks pööratud kibe elutõde.
Masu aegsel Hecuba naljal ja naerul on tervendav toime selles ebanormaalselt sünges elus. Piprase irooniaga vürtsitatakse lavastajate egotsentrismi, näitlejate marionetlikust, magedat reklaamindust, hullumeelset bürokraatiat, fanaatikute fanatismi, jne. Näitleja on ainus normaalsena tunduv tegelane teda ümbritsevas teatraalsete veidrike või suisa hullude galeriis.
«Hecuba pärast» on oma huumori ja sügavusega minu meelest üle aastate parim algupärand nagu olid omal ajal apelsinid. Kui teaduses- ja muusikas antakse preemiaid kollektiividele, siis oleks ka Hecuba trupi loodud näidend väärinud kollektiivset teatri aastapreemiat algupärandi eest ja on ülekohtune, et preemiaid jagav žürii selle peale ei tulnud.
Näidendi päikeseplekina jäi vajaka Näitleja sisemaailma kajastamisest, kes seetõttu jääb teiste värvikate tegelaste galeriis ainult märgiliseks ja sümboolseks tegelaseks. Kuid mitte verevaeseks tänu Indrek Ojari mängule.
Kogu tegevus toimub ümber tema ja temaga seoses ühel päeval hommikust õhtuni, kuid kuidas ta toimuvasse oma mõtetes suhtub, kuidas toimuv teda muudab ja mõjutab, jääb teadmata.

jätkub 02.05.2010 - 20:01

Kui Näitleja saab sõnumi(rulli) justkui Taevast ja peab Hamleti ja Isa Vaimu dialoogil põhinevat monoloogi, siis võiks teha järelduse, et teater on kunstiliigina ja näitleja oma eluga siinpoolsuse ja vaimumaailma piiril; kuid sellest jääb Näitleja kui tegelase mõttemaailma mõistmisel väheseks.
Lavastus on publiku poolseks Näitleja mõistmiseks jätnud otsad lahti, kuni finaalis saabub mõistmiseks otsustav hetk, kui jääb kõlama, et kõik toimus Hecuba pärast ja näitleja on valmis Hecuba pärast isegi surema.
Lavastuse sõnumi mõistmiseks ütleb Argo Aadli poolt mängitud Lavastaja, et «eesmärk on saavutada seda keskaegset fluidumit, see fluidum ongi tegelikult peategelane. Kui ta tekib, siis on suurepärane, kui ei teki, siis on aeg küsimusi hakata küsima».
Kuid see igavikuline tõde kõlab egotsentrikust Lavastaja suust koomilise targutusena ja läheb naeru saatel kaduma.
Näidendite ja lavastuste peamist sõnumit ei peagi lavalt ette kandma paatose, trummpõrina või punase prožektoriga värvituna, aga samas on kahju, kui publik pannakse naerma tüki peamise sõnumi üle, ilma et publik sügavamalt taipaks, mille üle ta naeris.
Eeltoodud päikeseplekid siiski ei riku peaaegu täiuslikku lavastust ning kahtlemata täiesti täiuslikult kulgevat etendust.
Näitlejad mängisid harvakohtavas ühtehoidvas meeskonnavaimus haruldase sünergiaga. Kui tavaliselt rõõmustavad näitlejad rolliks kehastumistega ükshaaval, siis seekord rõõmustas trupi ansamblimäng nagu koor koorilauluga. Laval ei olnud kuus näitlejat vaid kuusik, mis mõjus vaimu ülendavalt ja värskendavalt nagu mastimännik. Mängiti täieliku sisemise vabaduse ja elurõõmuga ning oli näha, et mitte üksnes näidendi tekst, vaid ka rollid on valminud täielikus meeskonnavaimus. Selline hoog oli omal ajal ka Nüganeni apelsinides.
Kui kedagi eraldi esile tõsta, siis Alo Kõrvet Korvpallitreeneri rollis, keda publik tunnustas vaheaplausiga. Nalja ja naeruga on väga kerge pälvida publikult vaheaplausi, nii nagu Mart Toome ja Veiko Tubin seda koomikaga tegid, aga pälvida publiku kaasaelamine, naer ja vaheaplaus groteskiga, kus tekstinalja ei ole, see on saavutus. Tõsine saavutus. Alo Kõrve roll oli elavam kui elu ise.
Kui näitlejad tavaliselt mängivad, et näevad reaalselt oma kujutlusi, siis tõeline näitlejameisterlikus ilmneb siis, kui publik näeb vaimusilmas seda, mida näitleja kujutleb. Mul tekkis Alo Kõrve Korvpallitreeneri stseenis illusioon, et seisan korvapalliplatsi ääres.
Aeg läks lennates ning 2 tundi ja 45 minutit möödusid nagu pooleteise tunniga. Hea oli, et teadsin enne etendust tüki pikkust, muidu oleksin koduteel arvanud, et kell on rikki minnes tund aega ette läinud.
Kui tulevikku vaadata, siis võib aimata, et Võigemasti ja Nüganeni saatusejoonte paraleelsus jätkub ka tulevikus. Võigemasti tulevasi lavastusi ootaks vähemalt sama palju preemiaid, nagu Nüganen tänaseks on saanud; kui ainult tal endal tulevikus meelest ei läheks, et teatrit ei tehta mitte enese pärast vaid Hecuba pärast.
Seega soovin Priit Võigemastile edu teha teatrit Hecuba pärast ka pärast Hecubat.

OK 23.04.2010 - 23:05

Tänud teile Võrru tulemast ja mägi-eestlastele tõelist elamust pakkumast! Olen kolmandat päeva Hecuba lummuses.

K 23.04.2010 - 15:37

Küll on hea, et Paidesse tulite. Midagi nii korralikku pole meie kultuurimaja laval vist väga ammu mängitud. Täna muudkui muhelen omaette, mõeldes hetkedele, mida eile etendusel nägin. Väga tõsine tükk läbi korraliku iroonia :) Oh tuleks te jälle meile maale külla.

Mare 22.04.2010 - 13:08

(väike parandus mitte Andero vaid Argo ) suure õhinaga läks sassi :P

Mare 22.04.2010 - 13:04

Suured tänud suurepärase etenduse eest! Andekad poisid olete !
Panin tähele, et saalist lahkujatel olid kõigil suunurgad ülespoole, minul on praeguseni :)
Mudugi Priidu mupo, nii kohusetundlik, kui üldse olla saab. Koolitusel õpitu oli kõik ilusti meeles. Andero Hamletina, Indrek seksika kraanamehena jne jne jne
Soovitan kõigile, super super super etendus!

Leila 08.03.2010 - 14:35

Sõnadest jääb väheks. Noored ning meeletult andekad näitlejad tegid midagi nii suurt teatriarmastajate jaoks, et see emotsioon haarab igaüht pealaest jalatallani! Võimas! :)

Kärdlakas. 06.03.2010 - 09:42

Poisid te olite parimad!
Lihtsalt vaimustav! Parim etendus mis ma olen näinud(olen paljusi näinud) aga see oli super! Nalja sai ka väga palju -arvan et pole ükski aasta nii palju naernud kui koos linnateatriga ühel päeval :) Ja palun palun tehke DVD , see on etenud mis väärib selle tegemist! Nii palju kui ma olen etenudese kommentaare kuulnud hiidlaste poolt on need ainult positiivsed-kõik jäid selle etendusega väga rahule. kõik sellest vaid räägivad :)
Tulge kindlasti veel Hiiumaale teatrit tegema! :) jään ootama!

Tänan teid südamest väga meeleoluka etenduse poolt!

hiidlane 05.03.2010 - 16:29

Hiiumaa etendus oli lihtsalt suurepärane!!! :)
Parim, mida näinud olen!
Aitäh, Teile väga meeleoluka etenduse eest!! :)

Kristelile 01.03.2010 - 17:09

Hecuba pärast 2 piletit on ju praegu täiesti saadaval aprilli lõpuks. Küll ei ole need kohad kõrvuti ja mitte küll ka esimeses reas, aga etendust näeb sellegipoolest.

lihtsalt maria 01.03.2010 - 14:42

ma ei ole teatriga kuidagi seotud, aga mõningane kogemus kollektiivtellimustega on. kardan, et praeguseks hetkeks on kollektiivtellimuste järjekord väga pikk ja üsna tõenäoliselt saad selle lavastuse ikkagi enne kollektiivtellimuse järjekorra kättejõudmist ära vaadata. proovi nt siis, kui tulevad müüki septembri-oktoobri piletid (inimesed ei ole veel suvest teatrilainele saanud).
tõtt-öelda on uskumatu, et sa ei ole ikka veel pileteid saanud. olen kõik linnateatri lavastused ära vaadata saanud nii, et olen kas telefoni teel või internetist piletid ostnud. kui muu ei aita, siis näiteks samaks päevaks saab üsna sageli pileteid.

Kristel 01.03.2010 - 11:44

Kuna sellele etendusele ei ole KUIDAGI võimalik pileteid osta (proovitud on müükimineku hetkel üle interneti Piletilevist, kohale minnes Piletilevist ja telefoni teel kassast), siis kas oleks lootust kollektiivtellimust tehes ära näha, enne kui etendus kavast maha võetakse? Nõme on muidugi 2 pileti asemel min. 11 hõivata ja siis ülejääva 9 pileti müügiga tegeleda...

Martti 18.02.2010 - 11:22

Kui keegi mingil ilmnägematul põhjusel 27. veebruaril etendusele minna EI soovi, siis ma üliheameelega ostaks 2 piletit... 56151351.

Tänan tähelepanu eest.

airi 10.02.2010 - 11:08

Samuti soov osta 2 piletit sellele etendusele, kuupäev ei ole oluline. Piletilevist/kassast võimatu neid saada. :( lähevad ära nagu soojad saiad :) airz@hot.ee

indrek 07.02.2010 - 19:07

soovin osta 2 piletit. Kuupäev ei ole tähtis
53453444

Anneli 30.01.2010 - 18:04

Sooviksin Hecuba pärast 2 piletit ükskõik, mis kuupäevale ja mis kuusse! Kui kellelgi on üle, palun andke teada. Samuti oli plaan üllatus teha, kuid kassamüügile jäin tunnike hiljaks :S
anneli@koduleidja.ee

Jeck 17.01.2010 - 16:24

Tere!
Sooviks samuti osta 2 piletit mistahes kuupäevale!

Piret 17.01.2010 - 14:09

Kas kellelgi on müüa 2 piletit etendusele "Hecuba pärast" Linnateatris veebruari kuusse?Väga väga oleks vaja,sest muidu läheb üllatus nurja:(
Oleksin väga tänulik.
piretk6@hot.ee

Viktoria 03.12.2009 - 00:42

Tere! Ostan 2 piletit Hecuba pärast detsembri või jaanuari etendusele. Tel 56502547, viktorya@neti.ee

mille pärast!? 27.11.2009 - 10:20

Väga hea lugu, käisin kolmapäeval vaatamas. Oli tegelikult kurb lugu, aga naerust olin kõver terve etenduse. Lugu lausa voolas läbi, ka tehniliselt voolas, iga stseen sulas teisega kokku. Tegelikult mõtlesin ma mitte nende kujude peale, kes näidendis, vaid mul olid oma elust sarnased juhud ja tunded kohe silmade ees. Imelik! Suur tänu kõigile osalejaile!

LISA POSTITUS

*Nimi:
E-post:
*Sõnum:

Linnateater jätab endale õiguse sobimatud ja solvava sisuga postitused kustutada.

Kassa 6650800, e-post linnateater@linnateater.ee © Linnateater 2006-2009. Design by Deus